Cetățeni Puternici

În 34 ani de democrație, românii încă nu cred în puterea votului. Alegerile din 2020 au înregistrat cea mai mică prezență la alegeri din ultimele 3 cicluri electorale. Dintre toate categoriile de vârstă, tinerii se simt complet excluși din politică, având cea mai scăzută prezență la alegeri - 25%. Oamenii simt că vocea lor nu este auzită și nu cred că alegerile pot avea un impact real. De asemenea, pluralismul pieței mass-media este în pericol din cauza degradării calității și normelor deontologice. Presiunea politicului asupra presei limitează libertatea de exprimare. Mai mult decât atât, știrile false și dezinformarea erodează încrederea populației în presă. Întârzierea reformelor în domenii cheie precum educație, sănătate sau tranziție energetică duc la diminuarea încrederii românilor în instituțiile publice și procesele democratice. Barierele legislative împotriva pluralismului politic împiedică consacrarea noilor voci politice, iar cetățenii simt tot mai mult că nu au alternative de vot și sunt nevoiți să aleagă răul cel mai mic.

Viziunea Volt România

Considerăm că statul este responsabil pentru garantarea drepturilor fiecărui cetățean și asigurarea unui spațiu democratic sănătos care amplifică participarea oamenilor de rând în procesul politic. Conștientizăm că participarea în alegeri este pilonul fundamental al democrației, iar competiția electorală corectă creează un stat puternic. De aceea susținem o reformă electorală care permite cetățenilor să participe în procesele politice prin candidatură sau vot, indiferent de gen, etnie, orientare sexuală sau religie.

Astfel, ne dorim ca procesul politic să devină accesibil tuturor, și să ofere multiple posibilități de implicare cetățenilor nu doar celor cu influență și resurse financiare. Nu în ultimul rând, înțelegem că presa independentă joacă un rol cheie informarea corectă, imparțială a cetățenilor, contribuind astfel în formarea unei societăți puternice, coezive și solidare. De aceea susținem că libertatea presei trebuie susținută prin politici de protecție împotriva intereselor obscure și influenței politice.

5+1 provocări

Volt a definit 5+1 provocări fundamentale pe care vrea să le promoveze în fiecare țară europeană. Primele 5 vor fi cele adaptate la fiecare program național astfel încât să corespundă realităților locale, iar acea +1 – propunerea noastră pentru reforma și consolidarea UE – va fi una și aceeași pentru toate programele naționale.

Volt dorește astfel să mențină o unitate de viziune între filiale sale naționale. Avem provocări comune, și trebuie să lucrăm împreună pentru a le soluționa cât mai eficient.

Citește aici programul politic Volt Europa
  • 1

    Statul Inteligent

    Vrem să construim un stat care lucrează inteligent în folosul cetățenilor săi.

  • 2

    Renașterea Economică

    Vrem să construim o economie deschisă, care lucrează în beneficiul comunității și în armonie cu mediul înconjurător.

  • 3

    Echitatea Socială

    Vrem să construim o societate în care toți cetățenii să aibă dreptul de a-și trăi viața așa cum doresc, într-un mediu liber și respectuos față de diversitatea umană.

  • 4

    Echilibrul Global

    Vrem o Uniune Europeană puternică și o ordine internațională echitabilă, bazată pe democrație, respect reciproc, și drepturile omului.

  • 5

    Cetățeni Puternici

    Vrem un spațiu democratic robust, în care fiecare cetățean are posibilitatea de a se implica activ în procesul politic.

  • +1

    Reforma UE

    Aspirăm la o Uniune Europeană mai democratică și unită, într-o structură federală bazată pe principiul de subsidiaritate și echilibru al puterilor.