Statul Inteligent

Incluziunea digitală este un drept uman iar inegalitatea în acces, cost, și abilități reprezintă o problemă socială cu influențe negative asupra accesului la educație, muncă, coeziune și mobilitate socială. România este statul UE cel mai puțin digitalizat. Ne aflăm pe ultimul loc în 3 din cele 4 domenii monitorizate: abilitățile digitale ale cetățenilor, integrarea tehnologiilor digitale în economie, și mai ales digitalizarea serviciilor publice. Deși România este în top 10 țări ale UE cu internet de mare viteză, țara ocupă locul 15 din 27 din punct de vedere al conectivității la internet. Aceasta confirmă necesitatea de a de a investi în eliminarea decalajului digital dintre mediul rural și cel urban. Mai mult decât atât, serviciile publice digitale în România sunt neperformante datorită corupției, birocrației și lipsei de expertiză rezultând atât într-o disponibilitate scăzută - un scor de 44 comparativ cu media UE de 75, cât și o rata scăzută de folosire - doar 17% dintre utilizatorii de internet folosesc servicii de e-guvernare.

Viziunea Volt România

Considerăm accelerarea digitalizării statului, economiei și societății românești un obiectiv esențial al țării. Prin digitalizare vom avea un impact rapid și sustenabil asupra indicatorilor de dezvoltare precum: accesul la oportunități educaționale, financiare și profesionale; transparență și reducerea corupției; costurile interacțiunii cu administrația publică; mobilitatea geografică și socială. Cu ajutorul obiectivelor și investițiilor PNRR pentru transformare digitală, ne dorim să creștem alfabetizarea digitală a cetățenilor, să digitalizăm toate serviciile publice, și să îmbunătățim transparența actului de guvernare pentru a crește încrederea cetățenilor în stat.

Volt event with big screen

5+1 provocări

Volt a definit 5+1 provocări fundamentale pe care vrea să le promoveze în fiecare țară europeană. Primele 5 vor fi cele adaptate la fiecare program național astfel încât să corespundă realităților locale, iar acea +1 – propunerea noastră pentru reforma și consolidarea UE – va fi una și aceeași pentru toate programele naționale.

Volt dorește astfel să mențină o unitate de viziune între filiale sale naționale. Avem provocări comune, și trebuie să lucrăm împreună pentru a le soluționa cât mai eficient.

Citește aici programul politic Volt Europa
  • 1

    Statul Inteligent

    Vrem să construim un stat care lucrează inteligent în folosul cetățenilor săi.

  • 2

    Renașterea Economică

    Vrem să construim o economie deschisă, care lucrează în beneficiul comunității și în armonie cu mediul înconjurător.

  • 3

    Echitatea Socială

    Vrem să construim o societate în care toți cetățenii să aibă dreptul de a-și trăi viața așa cum doresc, într-un mediu liber și respectuos față de diversitatea umană.

  • 4

    Echilibrul Global

    Vrem o Uniune Europeană puternică și o ordine internațională echitabilă, bazată pe democrație, respect reciproc, și drepturile omului.

  • 5

    Cetățeni Puternici

    Vrem un spațiu democratic robust, în care fiecare cetățean are posibilitatea de a se implica activ în procesul politic.

  • +1

    Reforma UE

    Aspirăm la o Uniune Europeană mai democratică și unită, într-o structură federală bazată pe principiul de subsidiaritate și echilibru al puterilor.