Echilibru Global

România e tot mai afectată de încălzirea globală, fiind una din cele mai afectate țări din Europa. Industria grea, arderea combustibililor fosili şi tăierea pădurilor deteriorează semnificativ clima. Temperaturile extreme, seceta și canicula sunt din ce în ce mai des întâlnite, iar studiile arată că România va fi cea mai afectată țară din UE de valurile de căldură, rezultând într-o pierdere de 1,5% din PIB. Deși România deține unul din cele mai mici volume de emisii per cap de locuitor din UE, avem o vulnerabilitate crescută în fața efectelor încălzirii globale datorită nivelului de trai mai scăzut decât în restul Europei, și a economiei țării care este bazată pe sectoare ușor perturbate de dezastre climatice. Ca rezultat, în următoarele decenii, porțiuni extinse din teritoriul României riscă să devină o stepă aridă, dacă nu vor fi luate măsuri imediate, ceea ce ar avea repercusiuni semnificative asupra sectorului agricultural, dar și asupra sănătății populației.

Viziunea Volt România

Schimbările climatice reprezintă cea mai mare provocare a vremurilor noastre. Pentru a atinge obiectivele colective UE de reducere a emisiilor de gaze cu efect și atingere a neutralității climatice în 2050, este esențial ca România să transpună și aplice Pactul verde european luând in considerare realitățile naționale, astfel încât noul cadru de dezvoltare durabilă și justă să asigure o tranziție ecologică eficientă economic, suportabilă social și axată pe competitivitate, inovație și decarbonizare. De aceea susținem tranziția către resurse regenerabile de energie atât pentru a diminua poluarea, cât și pentru a crește reziliența, independența și securitatea energetică. Considerăm că dezvoltarea tehnologică și industrială trebuie și poate să fie efectuată în armonie cu protecția mediului înconjurător, iar politicile naționale ar trebui să respecte și să promoveze această sinergie. De aceea, scopul nostru este să transformăm Romania într-un lider regional în domeniul energiei și tehnologiei verzi.

5+1 provocări

Volt a definit 5+1 provocări fundamentale pe care vrea să le promoveze în fiecare țară europeană. Primele 5 vor fi cele adaptate la fiecare program național astfel încât să corespundă realităților locale, iar acea +1 – propunerea noastră pentru reforma și consolidarea UE – va fi una și aceeași pentru toate programele naționale.

Volt dorește astfel să mențină o unitate de viziune între filiale sale naționale. Avem provocări comune, și trebuie să lucrăm împreună pentru a le soluționa cât mai eficient.

Citește aici programul politic Volt Europa
  • 1

    Statul Inteligent

    Vrem să construim un stat care lucrează inteligent în folosul cetățenilor săi.

  • 2

    Renașterea Economică

    Vrem să construim o economie deschisă, care lucrează în beneficiul comunității și în armonie cu mediul înconjurător.

  • 3

    Echitatea Socială

    Vrem să construim o societate în care toți cetățenii să aibă dreptul de a-și trăi viața așa cum doresc, într-un mediu liber și respectuos față de diversitatea umană.

  • 4

    Echilibrul Global

    Vrem o Uniune Europeană puternică și o ordine internațională echitabilă, bazată pe democrație, respect reciproc, și drepturile omului.

  • 5

    Cetățeni Puternici

    Vrem un spațiu democratic robust, în care fiecare cetățean are posibilitatea de a se implica activ în procesul politic.

  • +1

    Reforma UE

    Aspirăm la o Uniune Europeană mai democratică și unită, într-o structură federală bazată pe principiul de subsidiaritate și echilibru al puterilor.