Echitate Socială

Fists of people with different skin tone
Un copil născut astăzi în România va atinge doar jumătate din potențialul de productivitate al unui adult complet educat și sănătos, potrivit Indexului Capitalului Uman (HCI) al Băncii Mondiale. Atunci când anii de școlarizare sunt ajustați la calitatea învățământului, un copil din România beneficiază de doar 8,4 ani de învățare: un decalaj de învățare de 3,6 ani față de perioada de școlarizare. Mai mult decât atât, conform ultimului recensământ INS din anul 2022, ponderea tinerilor de 30 - 34 de ani cu o diplomă universitară este cea mai mică din UE - 16%. Cu cea mai mică alocare bugetară pentru educație din Uniune, România pierde zeci de mii de tineri „pe drum”, către universități competitive și locuri de muncă ofertante în afara țării, în timp ce în țară, li se oferă calificări insuficiente și irelevante pentru piața muncii.

Viziunea Volt România

În Volt România, ne propunem să construim o societate în care toți cetățenii să aibă dreptul de a-și trăi viața așa cum doresc, într-un mediu liber și respectuos față de diversitatea umană. Drepturile omului, indiferent de religie, gen, orientare sexuală, educație sau profesie, sunt în centrul viziunii noastre. O societate inclusivă este și una eficientă, în care membrii săi sunt liberi să își atingă potențialul maxim, spre beneficiul întregii comunități.

5+1 provocări

Volt a definit 5+1 provocări fundamentale pe care vrea să le promoveze în fiecare țară europeană. Primele 5 vor fi cele adaptate la fiecare program național astfel încât să corespundă realităților locale, iar acea +1 – propunerea noastră pentru reforma și consolidarea UE – va fi una și aceeași pentru toate programele naționale.

Volt dorește astfel să mențină o unitate de viziune între filiale sale naționale. Avem provocări comune, și trebuie să lucrăm împreună pentru a le soluționa cât mai eficient.

Citește aici programul politic Volt Europa
  • 1

    Statul Inteligent

    Vrem să construim un stat care lucrează inteligent în folosul cetățenilor săi.

  • 2

    Renașterea Economică

    Vrem să construim o economie deschisă, care lucrează în beneficiul comunității și în armonie cu mediul înconjurător.

  • 3

    Echitatea Socială

    Vrem să construim o societate în care toți cetățenii să aibă dreptul de a-și trăi viața așa cum doresc, într-un mediu liber și respectuos față de diversitatea umană.

  • 4

    Echilibrul Global

    Vrem o Uniune Europeană puternică și o ordine internațională echitabilă, bazată pe democrație, respect reciproc, și drepturile omului.

  • 5

    Cetățeni Puternici

    Vrem un spațiu democratic robust, în care fiecare cetățean are posibilitatea de a se implica activ în procesul politic.

  • +1

    Reforma UE

    Aspirăm la o Uniune Europeană mai democratică și unită, într-o structură federală bazată pe principiul de subsidiaritate și echilibru al puterilor.