Sute de europeni vor cere aderarea României la Spațiul Schengen, în stradă

Sâmbătă, 3 iunie, Volt Europa va organiza un eveniment public, unde sute de europeni vor porni, la ora 16:30, de la Piața Universității către Piața Victoriei într-un marș de susținere pentru aderarea României la spațiul Schengen.

1 iun. 2023
România & Bulgaria în Schengen!

În perioada 3-4 iunie, Volt Europa organizează, la București, Adunarea Generală Europeană, care va aduce, laolaltă, tineri din toate colțurile continentului, pentru a schimba idei despre despre bunăstarea și stabilitatea Uniunii, în contextul crizelor suprapuse care ne afectează democrația.

Sâmbătă, 3 iunie, Volt Europa va organiza un eveniment public, unde sute de europeni vor porni, la ora 16:30, de la Piața Universității către Piața Victoriei  într-un marș de susținere pentru aderarea României la spațiul Schengen. Liderii mișcării pan-europene și cei ai partidului politic Volt România vor susține discursuri în fața mulțimii, alături de europarlamentarul român Nicu Ștefănuță și cel german Damian Boeselager. Inițiativa vine ca o continuare a eforturilor formațiunii Volt Europa de a facilita aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen. Încă din luna decembrie, în urma votului nedrept de respingere a aderării celor două țări, în cadrul Comisiei JAI, Volt Europa a cerut eliminarea urgentă a dreptului de veto și derularea unui nou proces de admitere în Schengen. 

Europarlamentarul Volt, Damian Boeselager, sublinia atunci că „problema nu este că statele membre au interese diferite și nu pot găsi soluții comune.  Problema e structura de bază a sistemului, care nu reușește să echilibreze interesele. Eliminarea dreptului de veto este esențială pentru eficiența Uniunii Europene”.

Reprezentații Volt în Țările de Jos și Austria (cele două state care s-au împotrivit aderării la comun a României și Bulgariei), Laurens Dassen și Alexander Harrer au arătat, de asemenea, solidaritate cu țara noastră declarând că “Bulgaria și România merită să devină parte a spațiului Schengen. Nu trebuie să fim atât de ipocriți cu membrii familiei noastre europene, ci trebuie să ne gândim la securitatea tuturor (…) În special în timp de criză, trebuie să arătăm că suntem o Europă unită!”

Tot în cadrul Adunării Generale, Volt Europa va pune la aceeași masă experți din diferite domenii, cu un scop comun - dezbaterea de soluții pentru cele mai importante probleme pe care le întâmpinăm, atât în țara noastră, cât și în restul Europei: criza climatică, ineficiența sistemului educațional, atacul asupra drepturilor omului și deficitul democratic. Astfel, vom discuta despre cum poate România să transpună și să aplice Pactul Verde European (EU Green Deal), luând în considerare realitățile și contextul național; măsurile necesare pentru modernizarea educației din România; obstacolele pe care le întâmpină minoritățile din țara noastră și despre cum putem crea o democrație veritabilă, care să ofere posibilitatea cetățenilor de a influența direct procesele politice.

Aceasta adunare va crea fundamentul unei viziuni comune pentru Volt Europa, înaintea alegerilor europarlamentare din iunie 2024.

Volt s-a născut în urma Brexit-ului, într-o perioadă de criză a integrării europene. Ne-am unit printr-un mesaj de speranță, îndrăzneală și solidaritate, pentru a reafirma angajamentul nostru față de proiectul Uniunii Europene, și credința într-un viitor comun. Cu peste 100 de oficiali aleși în 5 țări europene, Volt devine un pilon cheie al reformei proiectului european, oferind cetățenilor o nouă viziune europeană, care îmbrățișează aspirațiile comune. Pe 3 iunie vrem să aducem această viziune în România și să transmitem clar că Europa e mai puternica cu România în Schengen!” a declarat Mihaela Sirițanu, co-președinte Volt România.