Volt România a solicitat Avocatului Poporului să sesizeze CCR în privința PNDL 3

Volt România a solicitat Avocatului Poporului să sesizeze CCR în privința PNDL 3

9 sept. 2021, 18:02:58 UTC
Sesizarea privește programul „Anghel Saligny”
casa poporului

Volt România a solicitat Avocatului Poporului să sesizeze de îndată Curtea Constituţională a României

Volt România a solicitat Avocatului Poporului, prin petiţia transmisă în data de 8 septembrie, să sesizeze de îndată Curtea Constituţională cu privire la excepţia de neconstituţionalitate a Ordonanţei de urgenţă pentru aprobarea Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”, aprobată de Guvernul României în data de 3 septembrie 2021 și publicată în Monitorul Oficial, partea i, nr. 849/6.ix.2021.

Partidul Volt susţine că adoptarea acestei OUG s-a făcut cu încălcarea flagrantă a prevederilor Constituției României și rezumă criticile de neconstituționalitate astfel:

  1. Art.1 alin.(4) - „Statul se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor - legislativă, executivă şi judecătorească - în cadrul democraţiei constituţionale”, întrucât Guvernul a ocolit procesul legislativ, procedurile parlamentare și cadrul instituțional, esențiale pentru un astfel de proiect.
  2. Art.1 alin.(5) - „În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie” şi art.16 alin.(2) - „Nimeni nu este mai presus de lege”, întrucât activitatea de legiferare a Guvernului, prin aprobarea acestei OUG, nu s-a realizat în limitele și în concordanță cu Legea fundamentală a țării.
  3. Art.115 alin.(4) - „Guvernul poate adopta ordonanțe de urgență numai în situații extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligația de a motiva urgența în cuprinsul acestora”, or Guvernul României a adoptat Ordonanța de urgență justificând numai urgența - lipsa infrastructurii la nivel local, însă nu poate justifica şi situația extraordinară, aşa cum prevede legea. 
  4. Art.141 - care instituie Consiliul Economic și Social (C.E.S.) ca organ consultativ al Parlamentului și al Guvernului, în domeniile stabilite prin legea sa organică. OUG a fost adoptată fără solicitarea și fără primirea unui aviz din partea Consiliului Economic și Social conform procedurilor legale. Conform legii, C.E.S. este consultat obligatoriu asupra proiectelor de acte normative iniţiate de Guvern sau a propunerilor legislative ale deputaţilor ori senatorilor.

    Volt amintește declarația Premierului Florin Cîțu privind faptul că proiectul nu ar avea nevoie de aviz, dar jurisprudența CCR indică faptul că avizul este obligatoriu.

Astfel, avizul C.E.S. este într-adevăr consultativ, însă numai în sensul că organul care legiferează nu este ținut de un aviz pozitiv sau negativ al C.E.S., dar avizul este 

obligatoriu, în sensul că acesta trebuie să existe în procesul de legiferare, în domeniile prevăzute de legea organică a C.E.S.

Mișcarea politică paneuropeană, Volt România cere implicare din partea Avocatului Poporului în stoparea cu celeritate a practicilor neconstituționale din modul de guvernare. 

Volt România susține implicarea cetățenilor României în toate procesele publice, dar și în constituirea partidului politic al viitorului: primul partid progresist paneuropean.

Informații suplimentare despre Volt:

www.voltromania.org

www.volteuropa.org

www.facebook.com/VoltRomania
www.instagram.com/volteuropa

www.twitter.com/volteuropa