Cornelia German

Cornelia este ahitect, inginer în instalații și voluntar pasionat de inițierea și creșterea de comunități sociale. Cariera ei a inclus 8 ani de arhitectură și management de proiect, interacțiunea cu echipe și societăți diverse și gestionarea unor proiecte complexe.

Și-a găsit mereu timp pentru proiecte civice și sociale. Printre altele, a contribuit la crearea uneia dintre primele comunități creative din București - Nod Makerspace. Nod are astăzi peste 100 de membri și se concentrează rezolvarea problemelor cu care se confruntă micii antreprenori din industriile creative. A studiat pedagogia Waldorf și a folosit-o pentru a lucra cu copiii din grădiniție, studiaza euritmia, și caută să își găsească timp și pentru competițiile sportive - a concurat până acum la un triathlon fără asfalt, semimaraton pe munte și maraton ștafetă. A vrut să cunoască lumea și a călătorit în Siria, Liban, India, Laos, Nepal, Vietnam și Cambodgia - plus cea mai mare parte a Europei.

Încă din liceu și-a descoperit pasiunea pentru cântatul în cor, fiind și astăzi membră a unei formații corale, și aprecierea pentru armonie, complementaritate și cooperare. "Regulile de armonie muzicală se aplică în toate domeniile", spune Cornelia. Dincolo de o geografie politică, "Europa însăși poate fi simfonia valorilor statelor membre". Pentru această Europă și pentru a se implica în organizații care se gândesc și la cele mai mari provocări ale zilei, s-a alăturat Volt.


Eu sunt Eduard, am 22 de ani și locuiesc în Cluj. Am fost pregătit de sistemul de învățământ din Grecia timp de 12 ani, unde am fost educat în spiritul pur al democrației. Crescând în Grecia am avut oportunitatea să trăiesc în sânul unui popor care stă la baza lumii de azi, însă cu toate acestea am văzut același popor care a dat naștere democrației, dând greș din cauza unui număr de politicieni slabi și corupți care au pus propriul interes deasupra națiunii, foarte asemănător cu ceea ce se întâmplă în România.

Dacă politicienii actuali nu vor să înțeleagă că ei sunt investiți prin vot de cetățeni pentru a-i reprezenta și a contribui la bunăstarea națiunii, va trebui ca prin efortul comun al tuturor celor ce-și doresc o clasă politică competentă, să-i excludem din viața publică. E timpul ca noi, oamenii cinstiți și iubitori de patrie să trecem la fapte, să ne unim pentru a mai avea șanse să construim o Românie înfloritoare, puternică și respectată într-o Uniune Europeană unită și prosperă.

Asta am văzut în Volt România o șansă, o alternativă viabilă la un viitor mai bun pentru România și Europa, cu politici concrete și cu o vizunie progresistă. În Volt România eu mă ocup de echipa de voluntari și de social media. Vă aștept să vă alăturați în număr cât mai mare echipei Volt România, pentru a putea crește împreună și a schimba traiectoria țării noastre!

Fedor Eduard


Ionuț Lacusta

Sunt Ionuț, am 37 de ani, sunt consultant în politici publice pentru firme de tehnologie și îmi împart timpul între București și Barcelona. Primele amintiri includ Revoluția iar cele mai pregnante includ optimismul și energia eliberate de revenirea României în comunitatea democrațiilor, prin NATO și UE.

Am trăit, lucrat și studiat în regiuni ale țării și ale lumii radical diferite, regiuni care oferă toate oportunitățile sau niciuna. Cred că progresul e mereu posibil și că ține, fundamental, de noi - cetățenii. Alegând cum ne tratăm semenii, cum ne alegem și responsabilizăm reprezentanții, cât de sustenabil e comportamentul fiecăruia dacă ar fi imitat de toți ceilalți, decidem dacă trăim într-un coșmar totalitar, o tranziție perpetuă sau o societate liberă și demnă. Și fiecare avem mereu această putere, chiar dacă uneori uităm.

Uniunea Europeană mi s-a părut mereu cel mai ambițios proiect de dezvoltare umană din istorie. După un secol de conflict, dictaturi, sărăcie și frică, Uniunea e întruchiparea promisiunii de a fi altfel, o familie unită de valori comune: demnitate, libertate, solidaritate și justiție. Mai e mult de lucru dar prin Volt vrem să afirmăm mereu această viziune toți europenii, să împărțim dificultățile și să adunăm succesele. De aceea am co-fondat Volt România și sprijin echipele de coordonare, comunicare, politici și evenimente.


De peste un deceniu trăiesc în România. Și de și mai mult timp sper că vom asista la concretizarea procesului de unificare a Europei, de creare a unei uniuni de tip federal. Dar se pare ca numărul persoanelor și statelor care consideră UE o piedică mai degrabă decât un enorm pas înainte a crescut în ultima vreme, punând în pericol multe realizări greu obținute.

Europa și întreaga omenirea se confruntă în momentul de față cu amenințări severe cum ar fi schimbările climatice sau tot mai gravele inegalități sociale, economice și de oportunități - inegalități între cetățenii aceleiași țări sau între societăți diferite. Pentru a avea șanse reale să trecem peste aceste crize trebuie să colaborăm direct - țări între țări și oameni între oameni.

Împreuna cu ceilalți membri Volt din întreg continentul luptăm pentru o Europa unită politic. O Europa cu strategii comune, care să ne mai ofere o șansă de a rectifica greșelile făcute în trecut și de a acționa pentru viitor!

Otmar Edinger


Sebastian Griese

M-am născut în Germania, dar nu mai trăiesc acolo de zeci de ani. Viziunea mea despre mine este că sunt un cetățean european. Am crescut într-o vreme când se vorbea despre „sfârșitul istoriei”. După căderea zidului Berlinului și prăbușirea comunismului în estul Europei, democrația occidentală părea a triumfa odată pentru totdeauna. O Europă unită și democratică, o Europă pașnică și fără granițe, unită în diversitate părea calea firească.

Dar istoria nu s-a oprit. Ceea ce părea o certitudine pozitivă este astăzi sub amenințări multiple. Am simțit cu durere că democrația liberală însăși este în pericol. O vreme am privit cum situația se deteriora simțindu-mă lipsit de puterea de a mă împotrivi. Vocile populiste se auzeau tot mai tare, succesele lor tot mai evidente. Când am descoperit calea propusă de Volt mi-am redobândit încrederea într-o mișcare politică. Acum sunt membru de jumătate de an. În prezent trăiesc în Romania și sunt în principal implicat aici. Am onoarea să conduc astăzi campania Volt de comunicare în Romania și susțin aici lupta pentru democrație și statul de drept. Ideile pentru care luptăm sunt idei universale care ne privesc pe toți, nu doar pe români.


Stefan este co-fondator și lider al Volt România, unde gestionează înrolarea noilor membri și crearea de politici naționale. Locuiește în prezent la București, unde lucrează într-un startup de software.

În 2014 a fost bursier Fulbright în cadrul unui program masteral in SUA. Ulterior, a lucrat pentru Secretariatul Parlamentului European în Luxemburg, unde a devenit și mai conștient de provocările cu care Uniunea Europeană se confruntă și care au nevoie de o abordare imediată.

Călătorind în jurul lumii, a realizat ce comoară avem acasă, în România și în Europa. Nu doar geografic și uman, ci și ideologic: în elaborarea politicilor publice, practica europeană caută mereu un echilibru între drepturi și libertăți, demnitate și solidaritate, oameni și mediu, potențial prezent și sustenabilitate viitoare. De aceea, el a decis să se implice și împreună cu Volt să apere, să promoveze și să îmbunătățească toate aceste valori într-un moment în care sunt puse la îndoială mai mult decât oricând.

Ștefan Florea


Valeria Bortă

Valeria s-a născut în Republica Moldova în deceniul care a urmat după căderea Uniunii Sovietice - primul deceniu al independenței. Ea a putut să asiste în primul rând la ceea ce poate face un stat cu un regim nedemocratic și populist. S-a alăturat echipei Volt în timp ce studia politica la universitatea din București, imediat după terminarea unui semestru Erasmus în Italia. Ea a crezut întotdeauna că UE trebuie să fie păstrată și îmbunătățită - Volt îi oferă platforma de a se implica și de a schimba UE pentru mai bine.